Poreska kvadratura kruga

Bez autora
Apr 17 2012

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona koji će, ako ga podrži novi skupštinski saziv, poreskim dužnicima oprostiti kamate, pod uslovom da do sredine 2013. godine, plate glavnicu duga za poreze i doprinose. Prema predlogu novog zakona, porez na zarade, poklon, nasleđe, prenos apsolutnih prava, dug za socijalne - sve bi i preduzeća i građani mogli bi da plate bez kamata.Predlog za oprost stiže u trenutku kada Poreska uprava beleži rast naplate.

Poreska kvadratura krugaPrema novom predlogu zakona, poreskim dužnicima bi se oprostile kamate pod uslovom da plate poreze i doprinose. Pojedini poslodavci kažu da je to nepravda prema onima koji su redovno ispunjavali obaveze. Motiv za takvu odluku je velika besparica, smatraju ekonomisti.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona koji će, ako ga podrži novi skupštinski saziv, poreskim dužnicima oprostiti kamate, pod uslovom da do sredine 2013. godine, plate glavnicu duga za poreze i doprinose.

Prema predlogu novog zakona, porez na zarade, poklon, nasleđe, prenos apsolutnih prava, dug za socijalne - sve bi i preduzeća i građani mogli bi da plate bez kamata. Predlog za oprost stiže u trenutku kada Poreska uprava beleži rast naplate.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević napominje da je za 4,6 milijarde dinara naplaćeno više prihoda nego što je planirano. "Ovih dana moglo je da se čuje od zvaničnika vlade da su podbacili prihodi, i to neporeski prihodi", dodaje Radosavljević.

Iako Vlada, predlog otpisa duga za kamate, obrazlaže namerom da rastereti privredu, u Uniji poslodavaca smatraju da to nije dobra poruka, ni redovnim platišama, ni dužnicima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da bi se taj način učinila nepravda onim dužnicima koji su redovno ispunjavali svoje obaveze u odnosu na one koji to do sada nisu radili. "Kada se oslobode pripadajuće kamate, oni će da plate realno manje nego što su plaćali kada je to bila njihova obaveza", navodi Atanacković.

Ponudu iz 2008. godine, o otpisu dela ili čitave kamate, iskoristilo je 66.000 dužnika. Tada im je za uplatu tri milijarde i 700 miliona duga, oprošteno dve milijarde dinara. U Ministarstvu finansija procenjuju da bi ovog puta u državnu kasu moglo da se slije 10 milijardi.

Ekonomista Danilo Šuković ocenjuje da je motiv za odluku Vlade velika besparica, odnosno deficit u budžetu. "Jedino to može biti razlog, a koliko je to racionalno to je drugo pitanje", kaže Šuković.

Poreski dug je dostigao je 360 milijardi, najviše zbog neprivatizovanih firmi u kojima naplata nije moguća i starog dugovanja koje zbog kamata raste. Najviše se duguje penzijskom fondu.

Jelica Timotijević iz Fonda PIO navodi da je za prva tri meseca ove godine naplata doprinosa je za 1,9 odsto bila bolja nego prethodne godine, napomenuvši da je Fond povukao iz budžeta 3,2 milijarde dinara manje. Dug Fondu od 254 milijarde dinara približan je godišnjem izdvajanju za isplate penzija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik